Over JPDW

Jack van der Werf werd in 1959 geboren in Zierikzee. Hij studeerde metaalkunde aan de Technische Hogeschool in Delft en Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij is gehuwd en heeft twee kinderen.

Jack begon zijn carrière in marketingfuncties, eerst bij Siemens Nederland N.V. in Den Haag en later bij Duracell Europe Ltd. in Crawley in Engeland. In het begin van de negentiger jaren trad hij in dienst bij het staalbedrijf Nedstaal in Alblasserdam, waar hij begon als Export Manager en binnen een aantal jaren doorgroeide tot Commercieel Directeur.

Later, na een integratie in het Scandinavische staalbedrijf Ovako werd hij algemeen directeur van de draaddivisie met een jaarlijkse omzet van circa € 350 miljoen, 800 medewerkers, productie-eenheden in Finland, Zweden en Nederland en eigen verkoopkantoren in de belangrijkste landen van Europa. Hij was in die periode tevens lid van de Raad van Bestuur van de Ovako Groep, welke een omzet had van bijna 1,5 miljard euro. In 2010 verzelfstandigde de divisie en kreeg de naam FNsteel. Jack vervulde de rol van CEO tot eind 2012 en was lid van de Raad van Commissarissen van FNsteel B.V. tot 2014.

Daarna startte hij een onafhankelijk adviesbureau met de naam JPDW Management Consultancy. Hij vervulde meerdere advies- en interim-management rollen bij een reeks van (internationale) ondernemingen in uiteenlopende branches.

Gedurende 2016 en 2017 werkte Jack bovendien aan een promotieonderzoek aan de Erasmus Universiteit bij de afdeling “Strategic Management and Entrepreneurship” van de RSM met als onderwerp “Innovation in medium sized industrial companies”, onder begeleiding van Prof. Dr. H.W. Volberda.

Gedurende 2018 besloot hij zijn ervaringen en inzichten te gebruiken voor het ontwikkelen van een toegankelijke methodiek voor de vormgeving en realisatie van veranderingen in de dagelijkse praktijk van middelgrote organisaties. Dit resulteerde in een boek met de titel “Strategie in het echt, verandermanagement in middelgrote organisaties”. Het boek is  in 2020 gepubliceerd door uitgeverij Scriptum.

Jack heeft gedurende zijn carrière ervaring opgedaan op tal van terreinen in zeer uiteenlopende situaties. Een korte samenvatting:

  •  Algemeen management van een middelgrote industriële onderneming
  •  Strategieontwikkeling en – implementatie
  •  Operationeel management van verkoop en productie
  •  Verbetering van bedrijfsprocessen in productie, technologie, logistiek en verkoop
  •  Reorganisaties en herstructurering
  •  Management van grote investeringsprojecten
  •  Fusie en acquisitie
  •  Financieringsvraagstukken